fbpx
מהי קנדידה גלברטה וכיצד לטפל בה

קנדידה גלברטה

נשים רבות סובלות ממגוון זיהומים פטרייתיים של הפות והנרתיק, זו תופעה נפוצה הגורמת לתסמינים מציקים ולא נעימים כמו גרד, צריבה באזור הנרתיק, גירוי ועוד. על פי נתוני משרד הבריאות כ-35% מהנשים אשר מתלוננות על גרש באזור הנרתיק או הפות סבלות מפטרת פשוטה או מורכבת, ובעיקר מקנדידה שהיא סוג של פטריית שמר נפוצה הקיימת במערכת העיכול של בני אדם.

יש זנים שונים של קנדידה, הזן הנפוץ ביותר של פטרת נרתיקית הוא קנדידה אלביקנס, ויש זנים נוספים כמו קנדידה גלברטה. זן זה לרוב לא גורם לדלקת, אך במצבים מסוימים הוא גורם לדלקת קלה יחסית. חשוב להתאים טיפול נכון בהתאם לזן הפטרת בנרתיק, וכדאי לדעת כי גרד בנרתיק לא מעיד בהכרח על קנדידה או זיהום פטרייתי אחר.

זיהום פטרייתי בנרתיק

רוב הנשים, מעל 80%, סובלות מזיהום פטרייתי בנרתיק בגלל פטריית קנדידה אלביקנס. כפי שציינו, זהו הזן הנפוץ ביותר של פטרת בנרתיק, זן זה ידוע גם כגורם לדלקת פטרייתית בנרתיק החמורה ביותר. זנים נוספים של פטריית הקנדידה הם קנדידה גלברטה, פרפסילוזיס וקנדידה מסוג טרופיקליס.
כדאי לדעת כי קנדידה גלברטה יכולה לגרם לזיהום מערכת או מקומי, לא רק בנרתיק. זהו זן ייחודי הניחן בעמידות יחסת גבוהה בפני טיפולים תרופתיים שכיחים המבוססים לרוב על תרופות ממשפחת האזולים, למשל פלוקונאזול. זן הגלברטה של פטריית הקנדידה מהווה גורם משמעותי לתמותה בקרב חולים המאושפזים בבתי חולים שנמצאים בסיכון גבוה ויש להם מערכת חיסונית חלשה.

קנדידה גלברטה – במה היא שונה מזני קנדידה אחרים?

בקרב ציבור הנשים וגם אצל לא מעט רופאים קיים בלבול בנוגע לגורמים לתופעות כמו גרד נרתיקי וזיהום פטרייתי בנרתיק, לכן חשוב להדגיש כי הגרד הנרתיקי לא תמיד נגרם בגלל פטריות כמו קנדידה. נשים רבות מקבלות טיפול לא נכון המתמקד בפטריות בנרתיק כאשר למעשה הן סובלות מגרד בגלל בעיות אחרות.
לכן, אם יש חשד לזיהום פטרייתי בגלל קנדידה מזן זה או אחר, חשוב לעבור אבחון מקצועי הכולל בדיקת מעבדה לאיתור הפטרייה. יש לאבחן במעבדה את זן הפטרייה ולבדוק האם הזיהום נגרם בגלל דלקת פטרייתית, ובהתאם לממצאי האבחון מתאימים את הטיפול הנכון והמיטבי.
קנדידה גלברטה יכולה להתפתח ולשגשג כמעט באין מפריע באזורים שונים בגוף האדם, ובעיקר באזורים כמו הנרתיק, הוושט וחלל הפה. הזיהום של קנדידה גלברטה דומה מאוד לתמונה הקלינית שמקבלים בגלל זיהום על ידי קנדידה אלביקנס. הזיהום הפטרייתי בא לידי ביטוי בתופעות כגון: התפתחות דלקת מקומית, נפיחות באזור המודלק, אדמומיות באזור, כאב בעת מתן שתן, קשיי בליעה או כאבים בזמן הבליעה, רגישות בעור, כאבים במהלך קיום יחסי מין, הפרשות ועוד.
התסמינים של קנדידה אלביקנס הם לרוב חמורים יותר מזני קנדידה אחרים, ובהם זן גלברטה. עם זאת, קנדידה גלברטה נפוצה מאוד אצל אנשים עם מערכת חיסונית חלשה, חולי סוכרת ומטופלים המאושפזים בבתי החולים, בעיקר במחלקת טיפול נמרץ.

האם יש קשר למזון?

יש לציין כי באינטרנט נמצא מידע שנוי במחלוקת על קנדידה מזן גלברטה, הן לגבי הפטרייה עצמה והן לגבי דרכים למניעת ולטיפול בה. אחת הטענות היא שצריכה מוגברת של סוכר ומאכלים עשירים בפחמימות מגבירה את הסיכון לדלקת פטרייתית בנרתיק ולהתפתחות קנדידה מזן גלברטה. ישנם רופאים הממליצים למטופלות להפחית את כמויות הסוכר, אך לא די בכך, משום שטיפול בפטרייה מסוג קנדידה גלברטה חייב להיות הוליסטי ולשלב מספר גורמים.

איך מטפלים וכיצד להימנע?

לפני התאמת טיפול בקנדידה יש לבצע בדיקת מעבדה לצורך זיהוי זן הקנדידה, ורק אז ניתן להתאים טיפול הולם ויעיל. הטיפול המומלץ והיעיל ביותר לקנדידה גלברטה מבוסס על חומצה בורית (תכשיר בוריקס), יש להחדיר את הנר לנרתיק פעם ביום ומשך הטיפול הוא שבועיים.
כדי להימנע ועל מנת לטפל בקנדידה באופן הוליסטי, חשוב לבצע שינוי תזונתי ולעבור לתזונה מאוזנת ומותאמת אישית, בשילוב צמחי מרפא וטיפולים טבעיים נוספים. ניתן לשלב בין הטיפול התרופתי לטיפול הטבעי, בנוסף לכך, מומלץ להימנע מתחתוניות, להמנע משימוש בשטיפה מקומית שעלולה לפגום בחומציות הנרתיק ולהקפיד על שימוש בתחתוני כותנה.

מאמרים נוספים

איך מעבירים צרבת במהירות

צרבות, כאבי בטן ועוד

אף אחד אינו אוהב למצוא את עצמו סובל מכל בעיה שקשורה למערכת העיכול. בטח כאשר מדובר על עצירות ובטח ובטח כאשר מדובר בתופעה לא נעימה

קרא עוד »
נגישות
Call Now Button