נשים וגברים כאחד סובלים מצרבת קשה המלווה בתסמינים מוכרים כמו כאבים בבית החזה, תחושה של צריבה ו/או שריפה בגרון, ריח רע מהפה, קשיים בבליעת הרוק ועוד. חלק מהאנשים סובלים מתסמיני הצרבת הקשה בלילה, וישנם אנשים הסובלים מהתופעה בשעות היום כשבלילה הסימפטומים מחריפים וקשים יותר. אדם הסובל מצרבת קשה בלילה חווה סבל רב ואיכות חייו נפגעת בצורה משמעותית, כמו כן הוא סובל מפגיעה באיכות השינה. לכן, אם סובלים מצרבת בלילה חשוב לעבור אבחון ולקבל טיפול מתאים.
צרבת – תופעה שכיחה ומעיקה
על פי נתוני משרד הבריאות כ-20% מהמבוגרים באוכלוסייה הכללית מתלוננים על צרבות לפחות פעם בשבוע. אם סובלים מצרבות לעיתים קרובות וחווים כאבים במשך היום והלילה, הרופאים מתייחסים לתופעה כמחלה כרונית. במצב הכרוני, הצרבת פוגעת באיכות החיים של המטופל, במיוחד אם סובלים מצרבות בלילה מאחר ואז יש פגיעה באיכות השינה, ומכאן הדרך קצרה לפגיעה משמעותית בתפקודי היום, בעיקר בעבודה.
צרבת בלילה נחשבת לתופעה מסוכנת יותר, היא עשויה להעיד על מחלה הדורשת טיפול, והתופעה עלולה לגרום לסיבוכים חמורים כמו היצרות של הוושט, מחלת ברט, סרטן בוושט ועוד. כדאי לדעת כי צרבת היא בעצם מצב שבו נוזלים חומציים בקיבה (מיצי קיבה) עוברים את השסתום החד כיווני הממוקם בחלק התחתון של הוושט. השסתום אחראי למנוע ממיצי הקיבה לעלות לוושט אך אם השריר הסוגר נחלש או בעקבות בקע סרעפתי, מיצי הקיבה עולים לוושט וגורמים לצרבת קשה.
מהם הגורמים העיקריים לצרבת בלילה ומה התסמינים?
• דלקת זיהומית כתוצאה מחיידקים, לדוגמה הליקובקטר פילורי.
• בעיות מבניות של השסתום בין הקיבה לוושט.
• דלקת בקיבה (גסטריטיס).
• הדבקה ויראלית.
• חומציות מוגברת של מיצי הקיבה, בדרך כלל עקב אורח חיים לקוי, עישון, תרופות שונות, צריכת אלכוהול גבוהה ועוד.
• עודף משקל ותזונה לקויה.
• שינויים הורמונליים, זו הסיבה מדוע נשים בהריון סובלות מצרבת בשכיחות גבוהה יחסית.
ראוי לציין כי רבים סובלים מצרבת בלילה בגלל שבמהלך השינה הגוף נמצא במנח מאוזן (שכיבה), לכן מיצי הקיבה מפעילים לחץ על השסתום הקיבתי ואם השרירי חלש המיצים מגיעים בקלות לוושט ופוגעים בה.
הסימפטומים המוכרים של צרבת בלילה הם:
• תחושה של כאב בוער ושריפה באזור החזה.
• תחושת מחנק במהלך השינה המחייבת קימה ושינוי מצב של הגוף.
• תחושת צריבה באזור הצוואר וחלל הפה.
• ריח רע מהפה.
• כאבי בטן עליונים.
כיצד ניתן לטפל בצרבות בלילה ומהן דרכי המניעה?
אם סובלים מצרבת בלילה לפחות פעמיים בשבוע והתופעה אינה חולפת מעצמה או שהצרבת גורמת לפגיעה באיכות החיים – חשוב לפנות לרופא כדי לעבור אבחון. ברוב המקרים הרופא ימליץ על שינוי באורח החיים, ובהתאם לצורך הוא ימליץ על תרופות ללא מרשם. אם הטיפול המניעתי והתרופות ללא מרשם לא מסייעים בשיפור המצב, הרופא יכין מרשם תרופות יעילות נגד צרבת מקבוצת PPI, התרופה מעכבת את הפרשת החומצה בקיבה, יש גם תרופות המיועדות לטיפול בצרבת קלה, למשל טאמס, גביסקון וכו'.
אם הרופא מאבחן כי הצרבת בלילה נגרמת בגלל זיהום חיידקי, למשל הליקובקטר פילורי, הטיפול המומלץ מבוסס על אנטיביוטיקה.
באופן כללי, טיפול טבעי בצרבת מבוסס על שינויים באורח החיים, הטיפול כולל תזונה נכונה ומותאמת אישית, הפחתת משקל בהתאם למצבו של המטופל, צמחי מרפא סיניים וניתן לשלב גם דיקור. כדאי לדעת כי ברפואה המערבית מטפלים בעיקר בסימפטומים ולמעשה מנסים לדכא את הפרת החומצה בקיבה, אך במסגרת הטיפול הטבעי מטפלים בשורש הבעיה ולא רק בתסמינים, לכן מתייחסים גם למצב הנפשי, לתזונה, לדפוסי השינה ועוד.