מעיים עצלים מאופיינים בתנועתיות ירודה של המעי הגורמת לפינוי איטי של תכולת המעיים. מצב זה גורם לעצירות כרונית, שלשולים לסירוגין ותחושת נפיחות ואי נוחות בבטן, יציאות יבשות, בתדירות נמוכה או תחושת התרוקנות לא מלאה. הסיבות למעיים עצלים יכולות לנבוע מתזונה לקויה, חוסר פעילות גופנית, שינויים הורמונליים או מצבים רפואיים שונים.
שכיחותן של מעיים עצלים נפוצה יחסית ומוערכת בכ-20% מהאוכלוסייה בעולם המערבי. שכיחות גבוהה יותר נצפית אצל נשים ובקרב אנשים מבוגרים. לטווח ארוך, מעיים עצלים עלולים לגרום לבעיות בריאותיות חמורות כגון דלקות במעיים, שינוי הרכב החיידקים במעיים, בעיות עיכול, חסימות מעיים ואף סרטן המעי הגס. כמו כן, הם עלולים לגרום לבעיות בספיגה של חומרים חיוניים, תת תזונה, עייפות כרונית, דיכאון ופגיעה באיכות החיים.
הגורמים העיקריים למעיים עצלים
אחד הגורמים העיקריים למעיים עצלים הוא תזונה לקויה הענייה בסיבים תזונתיים. סיבים תזונתיים הם רכיבים במזון שאינם מעוכלים ותורמים להגברת נפח וריכוך צואת המעיים. כאשר התזונה דלה בסיבים (פירות, ירקות, דגנים מלאים), הצואה הופכת קשה ויבשה יותר, מה שמקשה על פינוי המעיים וגורם לעצירות.
גורם נוסף למעיים עצלים הוא חוסר פעילות גופנית. פעילות גופנית מסייעת בזירוז תנועתיות המעיים ושמירה על פעילות תקינה. כאשר אנשים מוגבלים בתנועה או יושבים לאורך זמן, הדבר פוגע ביכולת פינוי הצואה ביעילות.
גורמים נוספים עשויים להיות לחץ נפשי וחרדה אשר פוגעים במערכת העצבים האוטונומית ומשבשים את פעילות מערכת העיכול. כמו כן, שימוש ממושך בתרופות משלשלות יכול לגרום להתרגלות המעיים ולתלות בתרופות,
מה שדורש מינונים הולכים וגדלים של התרופה כדי להשיג את אותה תוצאה.
גורמי סיכון נוספים כוללים השמנת יתר, גיל מבוגר, שינויים הורמונליים אחרי לידה אצל נשים, מחלות כרוניות שונות, טיפולים רפואיים מסוימים ועוד. ישנם גם מקרים שסיבת המעיים העצלות אינה ידועה.
אבחנה של מעיים עצלים
האבחנה של מעיים עצלים מתבצעת על ידי רופא גסטרואנטרולוג לאחר ביצוע בדיקות שונות כגון בדיקות דם, בדיקות צואה, כולל בדיקה לנוכחות דם סמוי, בדיקות הדמיה של מערכת העיכול ועוד.
טיפול במעיים עצלים
הטיפול כולל בראש ובראשונה שינויים תזונתיים – הגדלת כמות הסיבים בתזונה ממזונות כגון ירקות, פירות, דגנים מלאים וקטניות. ניתן גם להשתמש בתוספי סיבים תזונתיים. מומלץ לאמץ הרגלי אכילה בריאים ולהרבות בשתייה.
תרופות משלשלות משמשות לעיתים לטיפול קצר מועד במקרים חריפים של עצירות. יש להימנע משימוש יתר בהן. אפשר גם להשתמש בחוקנים במקרה הצורך.
מומלץ לאמן את הגוף לשגרה קבועה של הליכה לשירותים, לדוגמה 20 דקות לאחר ארוחת הבוקר. פעילות גופנית קבועה אף היא עוזרת לעידוד פעילות מעיים תקינה.
חשוב לא רק לטפל בתסמינים אלא לנסות ולאבחן את הסיבה הבסיסית לבעיית העצירות ולטפל בה באופן יסודי ככל האפשר.
מניעת מעיים עצלים
מניעת מעיים עצלים מתחילה באימוץ הרגלי חיים בריאים.
תזונה עשירה בסיבים – מומלץ לצרוך מדי יום מזונות עשירים בסיבים כגון פירות, ירקות, קטניות, דגנים מלאים ואגוזים. הסיבים מונעים עצירות על ידי ריכוך והגדלת נפח הצואה. מעבר לכך, חשוב ללעוס היטב את המזון בעת האכילה. מומל. ליטול פרוביוטיקה על בסיס קבוע להגנה על פלורת המעי.
שתייה מספיקה – חשוב לשתות באופן סדיר כ-1.5-2 ליטרים של נוזלים ביום, בעיקר מים ונוזלים בריאים. הנוזלים מסייעים לריכוך הצואה ומעודדים את פעילות המעיים. יש להימנע משתיית משקאות מוגזים, מיצים ומשקאות אנרגיה.
פעילות גופנית – פעילות אירובית קבועה עוזרת להאיץ את פעילות העיכול והמעיים ומונעת עצירויות. מומלצים 30-60 דקות ביום.
צמצום לחץ וחרדה – לחצים נפשיים יכולים להשפיע באופן שלילי על התנועתיות והפעילות של המעיים. מומלץ לאמץ פעילויות הרגעה כמו יוגה, מדיטציה ועוד.
הימנעות מתרופות – להימנע ככל האפשר משימוש בתרופות משלשלות לטווח ארוך. הן עלולות לגרום לתלות או לפגיעה בתפקוד המעיים.
ניהול מחלות רקע – יש לטפל ביעילות במחלות רקע שונות כמו דלקות מעיים, תרופות כרוניות וכו' שיכולות להשפיע על תנועתיות המעיים.
בדיקות סקר – מומלץ לבצע מעקב רפואי ובדיקות סקר כמו קולונוסקופיה לאיתור בעיות שקטות במעיים.
לבסוף, פעולה נוספת להפחתת הסיכוי למעיים עצלים היא הקפדה שלא לדחות את ההתרוקנות.
טיפול טבעי בבעיות במערכת העיכול במכנון הניג
ניתן לטפל באופן טבעי בתופעות כגון עצירות, שלשולים, נפיחות ואי נוחות בבטן. שיטת הטיפול של מכון הניג, המכון המוביל בישראל לטיפול טבעי במערכת העיכול, כוללת אבחון לשון (דרכה ניתן 'להציץ' אל מצב מערכת העיכול), בדיקות דם וניתוח אורח חיים ותזונה.
הטיפול כולל הקניית אורח חיים בריא בשילוב תזונה מתואמת אישית, יחד עם בנייה של הרגלי תזונה באופן כללי. בנוסף, ניתנים כלים להפחתת מתח וסטרס. המרכז של הטיפול כולל פורמולות צמחים ותוספי תזונה ייחודיים שפותחו על ידי המכון, המיועדים להחזרת האיזון של מערכת העיכול. הפורמולות ותוספי התזונה של המכון מיוצרים בישראל בסטנדרטים מחמירים של ייצור ובאישור משרד הבריאות.
הליך האבחון והתאמת תכנית הטיפול האישית מבוצעים ביום מרוכז אחד במכון הניג. הליווי של נציגי המכון ממשיך לאורך זמן, עם זמינות גבוהה של המומחים של המכון והדרכה לאורח חיים בריא לטווח הרחוק.
סיכום
מעיים עצלות היא בעיה נפוצה הפוגעת באיכות החיים. חשוב ביותר לאבחן ולטפל בה באופן יעיל על מנת למנוע סיבוכים בריאותיים נלווים. האבחנה כוללת ביצוע בדיקות על ידי רופא מומחה וקביעת תוכנית טיפול מתאימה.
ההמלצות העיקריות למניעת מעיים עצלות ושמירה על בריאות המעיים כוללות אימוץ תזונה עשירה בסיבים תזונתיים, שתייה מספקת, אימון הגוף לשגרת שירותים, פעילות גופנית סדירה, הפחתת לחצים נפשיים, מעקב רפואי וביצוע בדיקות סקר.
ההחלמה ממעיים עצלות אפשרית באחוזים גבוהים עם טיפול ואורח חיים נכון. חשובה במיוחד הקפדה על תזונה בריאה, פעילות גופנית וניהול גורמי לחץ וחרדה. ניתן לטפל בגורמים למעיים.
**המידע הינו כללי ואינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי