כאבי בטן עליונה – מדריך להבנת התסמינים, הסיבות והטיפול הטבעי
הבטן שלנו היא הרבה מעבר ל"כלי קיבול לאוכל". הבטן היא מרכז שוקק, שבו מגוון איברים עובדים בהרמוניה ובסדר פעולות גאוני. כמו כל מערכת טובה, גם המערכת הזו חשופה ל"תקלות" והדרך שלה "להודיע" לנו על התקלה היא, פעמים רבות, כאבי בטן. כאב בטן היא אחת התופעות השכיחות ביותר. הוא עשוי להיות קצר טווח או ממושך, נסבל או עז ובמקרה של כאב בטן עז יש לפנות לבדיקת רופא לשלילת מצבים חמורים או מסכני חיים (לעתים כאב בטן עליונה עשוי להיות חלק מהתסמינים של התקף לב). כאמור כאב בטן עליונה הוא תלונה שכיחה והסיבות לכך יכולות להיות מגוונות.
תסמינים לכאב בבטן העליונה
"מה כבר אכלתי?"
מיליוני אנשים חווים כאבים בבטן העליונה, באיזור שמתחת לעצם החזה, הם מתארים כאב שורף או צורב, לפעמים גם מאחורי עצם החזה, חד או עמום ולעתים נלווית לכך נפיחות בבטן העליונה. כאב נוסף יכול להופיע במרכז הבטן, הוא יכול להיות עוויתי, מלווה גזים או שלשולים. קלקול קיבה יכול למשל להתייצג בצורה זו וישנם עוד תסמינים מרובים שונים.
כשמשהו משתבש: זיהוי מקור הכאב.
האיברים הפנימיים שעלולים להיות מעורבים בכאבי בטן עליונה הם קיבה, טחול, כבד וכיס מרה, , לבלב, תריסריון ושרירי דופן הבטן.
- ריפלוקס:
ריפלוקס הוא פעמים רבות הפרעה בתפקוד השסתום שנמצא בחלק התחתון של הוושט, במעבר שבין הוושט לקיבה. כשפעילות שסתום זה משתבשת, חומצה מהקיבה עולה בחזרה לוושט וגורמת לאי נוחות רבה, כאבים, חומציות בפה וזה שכיח פעמים רבות לאחר ארוחה. בעיות אפשריות נוספות כוללות הפרעה בבליעה, שיעול ועוד
בקע סרעפתי:
בקע סרעפתי הוא גורם סיכון לצרבות, ריפלוקס חומצי וכאב בטן עליונה . במקרה זה חלק מהקיבה נדחף מעלה ובולט דרך פתח בסרעפת אל תוך חלל החזה. הדבר גורם לירידה בלחץ השסתום התחתון של הוושט, פוגע במנגנון ההגנה הטבעי של הסרעפת מפני רפלוקס ומאפשר החזר חומצה משק הבקע אל הוושט בזמן בליעה.
- דלקת ברירית הקיבה (גסטריטיס).
דלקת ברירית הקיבה היא תוצאה של הפרעה במנגנוני ההגנה של הקיבה, לרוב עם פגיעה שטחית ברירית ולכן לרוב אינה מובילה לתסמינים. עם זאת בשל גירוי הרירית לעתים היא מתייצגת עם כאב עמום בבטן העליונה, בחילות, הקאות ונפיחות בטנית. . - דלקת כיבית בקיבה (כיב קיבה, אולקוס)
כיב קיבה הוא מצב מתקדם יותר עם פגיעה עמוקה יותר ברירית המגנה על הקיבה שלך, מה שמאפשר לחומצות הקיבה לגרום לנזק עמוק יותר בשכבות הקיבה עצמה. הגורמים העקריים לכך הם חיידק קיבה בשם הליקובקטר פילורי או שימוש תכוף במשככי כאב (נוגדי דלקת לא סטרואידליים, הכוללים איבופן, אספירין, נורופן וכד'). התסמינים לרוב כוללים כאב שורף, צרבות, תחושת מלאות או נפיחות בטנית, אי סבילות למזון שומני ועוד. סיבות נוספות כוללות מחלות שונות כולל סכרת והשמנה, סטרס, עישון ושימוש באלכוהול. - דלקת כיבית בתריסריון
התריסריון הוא החלק הראשון של המעי הדק, ופגיעה בשכבת ההגנה שלו (רירית התריסריון) עלולה להיות מלווה בכאב באזור בטן עליונה צד ימין. גם כאן הגורמים העיקריים הם הליקובטר פילורי או משככי כאב כמתואר. הכאב לרוב מופיע מאוחר יותר אחרי אוכל (בטווח של שעה וחצי-שלוש) ומוקל ע"י אכילה או סותרי חומצה. גם כאן הגורמים דומים לאלו השכיחים בכיב קיבה. - מצבים רפואיים חמורים ונדירים יותר – דלקת כיס המרה, קרע בוושט, דלקת של הלבלב, ארוע לב וכד'. כאמור, יש לפנות לבדיקת רופא לבירור נוסף בעת הופעת תסמינים חריפים.
לטפל מן השורש ולחזור לחיים ללא כאבים
אם אתם, או אחד היקרים לכם, סובל מכאבי בטן עליונה, הבשורה הטובה היא שברוב המקרים הכאב הוא עניין זמני. כאב בטן עליונה היא תופעה שלרוב חולפת לאחר זמן קצר, או לאחר אבחון מקצועי וטיפול מתאים.
במקרים רבים, הרגלי תזונה והרגלי חיים שאימצנו לעצמנו, לרוב בתום לב, עשויים לגרום לסבל ולכאב בבטן העליונה. לעתים נדרש טיפול אנטיביוטי.
אנחנו מכירים מטופלים רבים המברכים על הכאבים שהופיעו, שכן הם כיוונו אותם לשינוי ולהרגלי חיים נכונים יותר.
שינויים בתזונה, בשעות האכילה, הפחתת מתח ולעיתים בלווי תרופות כתמיכה זמנית, מובילים, פעמים רבות להקלה גדולה, חזרה לתפקוד והחלמה מלאה, גם במקרים שהרפואה ה"רגילה" לא הצליחה לעזור בכלים שלה.
בעוד שהרפואה הקונבנציונלית מציעה טיפול סימפטומטי מבוסס תרופות סותרות חומצה (טמס, מאלוקס וכד') או מעכבי הפרשת חומצה (אומפרדקס, נקסיום וכד'). הרפואה הטבעית מאמצת גישה הוליסטית יותר. אנחנו מציעים להתחקות אחר שורש הבעיה ולהתוות טיפול מתוך התבוננות מעמיקה במטופל. נוכל להציע טיפול שלם ואפקטיבי, שלא מסתפק בניטרול הסימפטומים.
טיפול כזה הוכח כיעיל יותר לעומת התבססות על טיפול תרופתי בלבד שכן לאורך זמן יש לכך השלכות רבות כולל סיכון מוגבר לזיהומים של מע' העיכול (קלוסטירידיום דיפיצילה), דלקות מעי, הפרעה בספיגת מינרלים וויטמנים (ברזל, מגנזיום, סידן, ויטמין B12) ולכן גם לסיכון מוגבר לשברים באוכלוסיה מבוגרת, פגיעה בתפקוד כלייתי וקיימת מחלוקת לגבי עליה בסיכון לדלקות ריאה וסרטן הקיבה.
מתי לפנות לטיפול רפואי?
במקרים של כאבי בטן עליונה ובמקרים של התסמינים הבאים, מומלץ לפנות לטיפול רפואי, במיוחד אם מלווים בחום, הקאות או דימום:
- כאבים עזים וחריפים
- שינויים משמעותיים בצואה (עצירות קשה או שלשולים מתמשכים, דם בצואה, צואה שחורה וכו')
- ירידה משמעותית במשקל ללא הסבר
במכון הניג מאמינים שהשילוב בין רפואה קונבנציונלית לרפואה משלימה, הוא המפתח להשגת פתרון ארוך טווח. המכון מיישם טיפול טבעי לכאב בטן עליונה (סרעפת, וגם צד ימין וצד שמאל) על פי שיטה בלעדית, אשר כוללת בדיקות דם, אבחון לשון לפי הרפואה הסינית ושאלונים מקיפים. על בסיס כל אלה תיכתב תכנית טיפול הכוללת פורמולות בהתאמה אישית וליווי צמוד עד להחלמה.