מערכת העיכול היא מערכת חיונית ורגישה המשפיעה על תפקוד הגוף כולו. פגיעה בה עלולה לגרום לבעיות ספיגת מזון, חוסר איזון הורמונלי, התפתחות מחלות ותסמינים שונים המשפיעים על איכות החיים והבריאות הכללית.
אחת מהבעיות המופיעות במערכת העיכול היא גסטרואנטריטיס, דלקת של קרום הריריות של הקיבה והמעי הדק. גסטרואנטריטיס יכולה להיות חריפה או כרונית וכוללת מספר סוגים עיקריים:
גסטרואנטריטיס חריפה – נגרמת לרוב מזיהום ויראלי או חיידקי, ומתבטאת בבחילות, הקאות, שלשולים, כאבי בטן וחום. התסמינים חולפים לרוב תוך ימים ספורים.
גסטרואנטריטיס כרונית – נגרמת מסיבות שונות כמו מחלות מעי דלקתיות, רגישות למזון, דלקת קיבה ועוד. בין התסמינים: כאבי בטן, עצירות או שלשולים, נפיחות, גזים ותשישות.
גסטריטיס – דלקת בקיבה בלבד, עשויה להיגרם מזיהום בחיידק הליקובקטר פילורי, צריכת אלכוהול או תרופות מסוימות. התסמינים של דלקת זו כוללים כאבי בטן, בחילות והקאות.
אנטריטיס – דלקת במעי הדק בלבד, עלולה לנבוע מרגישות לגלוטן, תזונה לקויה או מחלות מעי ספציפיות. בין התסמינים: כאבי בטן, שלשולים ותת-ספיגה.
סימנים אופייניים לגסטרואנטריטיס חריפה וכרונית כוללים כאבי בטן, שלשולים, הקאות, חוסר תיאבון, עייפות ואובדן משקל בלתי רצוני.
גורמים נפוצים להופעת גסטרואנטריטיס
גסטרואנטריטיס יכולה להיגרם ממגוון של גורמים:
זיהומים – זיהומים ויראליים או חיידקיים הם הסיבה הנפוצה ביותר לגסטרואנטריטיס חריפה. נגיפים כמו נורו-וירוס וחיידקים כמו סלמונלה וקמפילובקטר עלולים לגרום להרעלת מזון ולתסמינים חמורים.
אלרגיות ורגישויות למזון – אלרגיה לחלבון הגלוטן (צליאק) או רגישות ללקטוז יכולות לגרום לדלקת כרונית במעי הדק. גם תגובות אלרגיות לסוגים אחרים של מזון הן גורם אפשרי.
מחלות אוטואימוניות – מחלות במערכת העיכול כמו קוליטיס כיבית ומחלת קרוהן, בהן מערכת החיסון תוקפת את רקמות המעי, יכולות לגרום לגסטרואנטריטיס כרונית.
תרופות – תרופות כמו אנטיביוטיקה, משככי כאבים לא-סטרואידיים וקורטיקוסטרואידים עלולות לגרום לדלקת במעי הדק כתופעת לוואי.
גורמים אחרים – גורמי סיכון נוספים כוללים עישון, צריכת אלכוהול, תזונה לא בריאה, לחץ נפשי, וזיהום בחיידק הליקובקטר פילורי בקיבה.
בקבוצות סיכון מסוימות כמו קשישים, ילדים ואנשים עם מערכת חיסונית מוחלשת, הסיכון לגסטרואנטריטיס עולה. זיהוי הגורם חשוב לטיפול המתאים.
אבחון גסטרואנטריטיס
אבחון גסטרואנטריטיס מתחיל בתשאול מקיף על התסמינים שהמטופל חווה והיסטוריה רפואית, כולל גורמי סיכון אפשריים כמו רגישויות מזון, מחלות אוטואימוניות, נטילת תרופות מסוימות וכדומה.
לאחר מכן, ייתכן צורך בבדיקות דם ובדיקות צואה כדי לזהות זיהומים חיידקיים או ויראליים, רמות אנזימים המצביעים על דלקת במעי, רמות חלבונים מסוימים כמו קליקה לאבחון צליאק ועוד.
במקרים מסוימים, הרופא ימליץ על בדיקות הדמיה כמו אנדוסקופיה למעי הדק, קולונוסקופיה לבדיקת המעי הגס, או בדיקות הדמיה מתקדמות יותר כמו טומוגרפית ממוחשבת או תהודה מגנטית.
הליכים כמו ביופסיה של רירית המעי, באמצעות לקיחת דגימה מהרקמה במהלך אנדוסקופיה או קולונוסקופיה, יכולים לעזור באבחון סופי של סוג הגסטרואנטריטיס ולשלול גידולים ממאירים.
צעדים כמו תיעוד מדויק של התסמינים, בדיקות מעבדה ובדיקות הדמיה משולבים עם ההיסטוריה הרפואית של המטופל הם חלקים חיוניים לאבחון נכון של גסטרואנטריטיס ומציאת הגורם המדויק לטיפול המתאים.
טיפול בגסטרואנטריטיס
הטיפול בגסטרואנטריטיס תלוי בחומרת המצב ובגורם העיקרי. במקרים של גסטרואנטריטיס קלה, המלצות הטיפול הן:
מנוחה ודיאטה – מנוחה מוחלטת ודיאטה קלה, עשירה בנוזלים כמו ריבות פירות, מרק עוף ונוזלים מומלצים כדי למנוע התיבשות.
תרופות נוגדות הקאות ושלשולים – תרופות כמו אימודיום או לופרמיד יכולות לעזור בוויסות תסמיני השלשולים.
במקרי גסטרואנטריטיס חמורים או כרוניים עקב זיהום, רגישות מזון או מחלות מעי דלקתיות, עשויה להינתן אנטיביוטיקה לטיפול בזיהומים חיידקיים כמו סלמונלה, תרופות נוגדות דלקת כמו קורטיקוסטרואידים לדיכוי מערכת החיסון ודלקות וטיפולים ביולוגיים – תרופות המכוונות למסלולים ביולוגיים ספציפיים במחלות כמו קרוהן.
במקרים חריפים ביותר עם סיבוכים כמו חסימה או דימום, עשוי להידרש ניתוח לתיקון המעי או הסרת חלקים מהמעי.
לרוב, השילוב של מנוחה, דיאטה מותאמת ותרופות מתאימות מסייע בטיפול בגסטרואנטריטיס ללא צורך בהתערבות ניתוחית.
טיפול טבעי בדלקת במעי במכון הניג
בעזרת אבחון של שורש הבעיה, ניתן לטפל במצבים כמו דלקת במעיים באמצעות טיפול טבעי ושינוי אורח חיים. במכון הניג, הקליניקה המובילה בישראל לטיפול בבעיות במערכת העיכול, מאמינים כי הפתרון לתסמינים טמון בטיפול בסיבת השורש – גישה שתמנע הופעה חוזרת של המחלה בעתיד.
השלב הראשון בשיטה הוא אבחון רב-תחומי לזיהוי הגורמים לבעיה. חלק מרכזי באבחון הוא ניתוח מפת הלשון, המשמשת "חלון" למערכת העיכול. האבחון כולל גם ניתוח תזונה, בדיקות דם, אבחון הורמונלי על-פי הרפואה הסינית, זיהוי מזהמים ובחינת המצב הנפשי.
לאחר האבחון, המטופלים מקבלים תכנית טיפול מותאמת אישית על-פי מקור הבעיה, חומרת התסמינים, סגנון החיים והמצב הנפשי. התכניות כוללות הנחיות תזונה וטווח זמן משתנים. הטיפול מורכב מפורמולות צמחיות ייחודיות שפותחו במכון לטיפול טבעי בדלקות מעיים, המבוססות על ניסיון עם אלפי מטופלים ומחקרי גוף-נפש. הפורמולות מיוצרות בהתאם לתקנים מחמירים.
נציגי המכון מלווים את המטופלים באופן צמוד לאורך הטיפול באמצעות יועצים ונטורופתים, במטרה לסייע, לייעץ ולהקנות הרגלי חיים בריאים לשיפור תוצאות הטיפול לטווח ארוך ומניעת הישנות המחלה.
שיטת הטיפול מהווה גישה משלימה וטבעית לרפואה המערבית ואינה סותרת טיפולים קונבנציונליים לדלקות מעיים.
סיכום
גסטרואנטריטיס היא מצב שכיח אך יכול להיות מטריד ובמקרים מסוימים אף מסכן חיים. אבחון מהיר של הגורם והטיפול הנכון חיוניים להקלה מהירה על התסמינים ומניעת סיבוכים.
למניעת גסטרואנטריטיס, יש לשמור על תזונה בריאה, עשירה בסיבים תזונתיים, מניעת חשיפה לזיהומים באמצעות היגיינה טובה, והפחתת לחצים. במקרים של רגישות למזון, יש להימנע ממזונות הגורמים לתגובה אלרגית.
במחלות כרוניות כמו דלקת במעיים, ניהול הולם של המצב באמצעות טיפול רפואי וטיפול תזונתי יכולים לאפשר איכות חיים טובה. מעבר לכך, ניתן לטפל במצבים כמו דלקת במעיים באמצעות טיפול טבעי המשולב בפורמולות צמחיות, על פי השיטה הייחודית של מכון הניג, המכון המוביל בישראל לטיפול טבעי בבעיות במערכת העיכול.
*המידע המוצג הוא כללי בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ ואבחון רפואיים מקצועיים.