שריפה בחזה. להבות עולות במעלה הגרון. מי שחווה צרבת יודע, שהיא בדרך כלל מתפרצת בהפתעה באמצע יום עמוס בזמן פגישה, נהיגה או עבודה.
הצרבת תופסת את כל תשומת הלב ומקשה מאד להמשיך בסדר היום.
אז מה עושים נגד צרבת? בואו ננסה להבין איך מטפלים בצרבת באופן שימנע מהתופעה לחזור שוב ושוב.
(ספוילר: כוס חלב ממש לא תעזור)
מה גורם לצרבת?
צרבת היא סימפטום לשתי בעיות שונות. כדי להבטיח הקלה על צרבת, חשוב להבין לעומק מה גורם לה ולטפל בהתאם.
1. לא נעים להכיר: הליקובקטר פילורי
הליקובקטר פילורי (H. pylori) הוא חיידק מדבק, שנמצא בקיבה של כמחצית מאוכלוסיית העולם והוא הגורם העיקרי והנפוץ ביותר לפגיעה ברירית הקיבה. מה מיוחד בחיידק הזה? הליקובקטר פילורי מסוגל לשרוד את החומצות העוצמתיות של הקיבה – חומצות המעורבות בתהליכי עיכול המזון.
כך החיידק פוגע במנגנונים, שמגנים על רירית הקיבה בסביבה המאד חומצית של הקיבה. כאשר החיידק מתבסס בקיבה ומתחיל לשגשג, הוא גורם לדלקת ברירית הקיבה (גסטריטיס). דלקת זו עלולה להתפתח לפצע (כיב) בקיבה, הידוע גם בשם אולקוס ואף להוביל לסרטן הקיבה.
תחושות של שריפה ואי-נוחות, שלעיתים דומות מאוד לצרבת הן חלק מהתסמינים של תופעות אלה.
2. ריפלוקס (מחלת ההחזר הקיבתי-ושטי)
בקיבה יש חומצה עוצמתית שתפקידה לעכל את המזון. ריפלוקס היא תופעה שמתרחשת, כאשר התוכן החומצי של הקיבה עולה וגורם כוויה וגירוי בדופן הפנימית של הוושט, שאינה בנויה לעמוד בחומציות של תוכן הקיבה.
בגלל שהוושט ממוקם מאחורי קנה הנשימה תחושת השריפה בזמן צרבת עלולה להקרין לאזור החזה ולגרום לאי נוחות שמזכירה כאב לב או בעיות נשימה.
היווצרות ריפלוקס יכולה לנבוע מכמה סיבות:
- חולשת הסוגר הוושטי
הסיבה השכיחה ביותר לכך שחומצה מהקיבה מגיעה אל הוושט היא תפקוד לקוי של השריר שמפריד ביניהם. (השריר נקרא הסוגר הוושטי התחתון). שריר זה אמור להיות "שומר הסף", שמאפשר למזון להיכנס מהוושט לקיבה – אך מונע מעבר חומצה מהקיבה אל הוושט. - בקע סרעפתי
בקע סרעפתי מתרחש כאשר חלק מהקיבה חודר דרך פתח בסרעפת אל חלל בית החזה, במקום להישאר במקומו הטבעי. במקרים שבהם הבקע גדול, הוא עלול לגרום לחומצות הקיבה לעלות אל הוושט, מה שמוביל לצרבת ולכאבים בחזה. - אורח חיים.
אז מה עוזר לצרבת? לפעמים הצרבת נגרמת כתוצאה מהרגלי חיים כמו עישון, שתיית אלכוהול מרובה, אכילת מזון מהיר, מזון תעשייתי, עתיר שומן, מזונות עתירי שומן, אכילה בסמוך לשינה, מתח ועוד. ישנם מזונות, שמגבירים את תופעת ההחזרהקיבתי־ושטי (ריפלוקס), ומומלץ להימנע מהם כדי להפחית את הסיכון לצרבת. בכל מקרה, אם הסיבה לסבל קשורה בהרגלים לא מועילים – יש לנו חדשות טובות: יש מה לעשות נגד צרבת.
הקלה על צרבת – עכשיו ומיד
אם אתם חווים צרבת כרגע, קבלו כמה טיפים, שיוכלו להקל עליכם, במהירות:
- מאכלים: בעת צרבת מומלץ לכם להימנע מהמאכלים הבאים: חריף (כולל פלפל שחור), מזון מטוגן, עגבניות, פירות הדר, קפה.
- שינוי תנוחה – עמדו זקוף ואם אפשר צאו להליכה. הימנעו משכיבה לפחות שעתיים לאחר האכילה.
- שתיה– שתו מים פושרים או תה שומר כדי לדלל את חומצת הקיבה.
- נשימות עמוקות – רגשות שליליים, טראומה וסטרס מתמשך גורמים לשריר הסרעפת להתכווץ ולהחמיר מצב של ריפלוקס. תרגלו נשימות עמוקות ואיטיות כדי להרפות את שריר הסרעפת ולהשיג הקלה על צרבת.
תרופות
כאשר מופיעה צרבת, הדבר הראשון ששואלים הוא "מה מוריד צרבת" ואכן רבים נוטים לעשות הוא לפנות לבית המרקחת ולהשיג תרופות כמו "טאמס" כדי לקבל הקלה מיידית.
ישנן תרופות נוספות (לוסקט, נקסיום אומפרדקס, לנטון) שמספקות הקלה מיידית על ידי חסימה של ייצור חומצת הקיבה.
תרופות אלה, במינונים נמוכים, ניתנות להשגה ללא מרשם. מן הסתם נטילה ממושכת של סותרי חומצה מעלה את הסיכון לבעיות בריאות אחרות.
לעיתים, צרבת כרונית תהיה תוצאה של חוסר בחומצה בקיבה. במצבים כאלה, טיפול בתרופות נוגדות חומצה עלול להחמיר את הבעיה.
פתרון ארוך טווח
אם אתם סובלים מצרבות חוזרות, השאלה הנכונה היא לא "איך להקל על צרבת" אלא איך להפסיק אותה, לתמיד. כדי למנוע את חזרתה, ההמלצה היא לטפל בבעיה מן השורש.
הצרבת היא רק הסימפטום והסבל שהיא גורמת הוא הדרך של הגוף לאותת לנו שהגיע הזמן למצוא פתרון אמיתי.
באמצעות אבחון רב תחומי הכולל בדיקות דם, ניתוח מדוקדק של מפת הלשון (כלי אבחון אפקטיבי לזיהוי בעיות רפואיות במערכת העיכול ומערכות גוף נוספות), והתבוננות מעמיקה בחיי המטופל –
ניתן להגיע לפתרון ארוך טווח ולהפסיק את הצרבות.